Rustik tomatsås med kikärtor och grönkål

D8A3676-2.jpg

Om det är något som skriker comfort food för mig så är det tomatsås. Som soppa när jag är sjuk, med pasta och riven parmesanost när jag vill lyxa till det, som kylskåpsrens med blandade grönsaker när jag är lat och som grund till pizza när jag behöver släppa på duktighetskomplexen. Jag älskar det alltihop! Oavsett om det blir färdigköpt burksoppa eller en riktigt lyxig hemmagjord tomatsås.

På sensommaren och hösten när de färska tomaterna är som bäst så brukar jag passa på att göra denna enkla, rustika tomatsoppa på grovhackade tomater, olivolja, lök, vitlök, basilika och en skvätt vitt vin. Det är lyx i sin allra renaste form! Få men bra råvaror, enkelhet, 100% kärlek. Som mat i Italien smakar, nästan.

På vintern brukar det bli en variant på finkrossade tomater. Här vill jag verkligen slå ett slag för att köpa krossade tomater av bra kvalitet! Enligt mig kommer de bästa burktomaterna från Mutti.

rustiktomatsas-2.jpg

Jag har lagat tomatsås från grunden i massor med år, så för mig är vissa knep (som att alltid ha socker i) självklara. Det var alldeles nyligen som jag förstod att inte alla känner till dessa knep. Därför tänkte jag här dela med mig av mina bästa tips för att lyckas göra en riktigt god tomatsås!

✔︎ Först och främst, socker! Jag vet att många som läser den här bloggen (inklusive mig själv) gärna begränsar och kanske till och med helt utesluter socker från sin kost. Men tro mig när jag säger att socker i tomatsåsen är ett nödvändigt undantag. Det gör hela skillnaden! Tomater har mycket syra i sig, speciellt krossade tomater på burk. Det behöver balanseras med lite socker för att riktigt få fram den där runda, djupa smaken. Jag använder mig av råsocker. Det går att använda honung eller agavesirap också, men jag upplever att det ändå inte riktigt blir samma sak.

✔︎ Med det sagt så vill man ändå lyfta fram syran i såsen, genom att ha i en skvätt vinäger. Min personliga favorit är vit balsamvinäger!

✔︎ Att bygga upp smakerna underifrån är också viktigt. Mjukstek löken ordentligt, på låg värme i rikligt med olja (2 msk brukar vara lagom), så att den blir riktigt söt och mild. Tålamod is key. Även vitlöken vill man steka försiktigt så att den inte bränns. Att blanda i morot och selleri är också ett tips för att skapa en mer komplex smak. Det gör jag alltid när jag lagar tomatsoppa eller linsgryta. Då finns det ingen anledning att använda grönsaksbuljong! Grönsakerna i sig ger så mycket smak. Till pasta kan jag tycka att en renare tomatsås utan massa grönsaker är att föredra.

✔︎ Ha tålamod. För att såsen inte ska bli vattnig så behöver man låta den puttra i 15 minuter i alla fall, efter att man har haft i tomaterna. När du märker att såsen nästan börjar fastna i botten, så att det fräser till när du rör runt med stekspaden, då har den kokat ner tillräckligt och är klar. För att det inte ska bli för torrt vid servering så brukar jag alltid spara lite utav pastavattnet som jag sedan blandar med pastan och tomatsåsen. Då blir det sådär perfekt krämigt! Ytterligare ett tips här är att koka pastan någon minut kortare, för att låta den koka klart med såsen sedan.

Om du använder burktomater och är ute i god tid kan du gärna låta såsen stå och småputtra på riktigt låg värme i 1-2 timmar!

rustiktomatsas.jpg

✔︎ En försiktig hetta tycker jag bryter av från sötman i såsen på ett fint sätt, så jag har alltid i en nypa chiliflakes i min tomatsås.

✔︎ Slutligen så brukar jag tillsätta lite fett till såsen, eftersom det hjälper till att både runda och och lyfta fram de andra smakerna. Det kan vara att tillsätta en klick smör på slutet eller ringla lite olivolja över innan servering, eller blanda i några matskedar creme fraîche om du gör en soppa eller mer utav en orientalisk gryta.

✔︎ Krydda tomatsåsen efter ändamål! Färsk basilika passar perfekt till pastarätter, torkad oregano eller timjan är bra till pizzasås och tomatsoppa, spiskummin, chili och paprikapulver passar fint till linsgryta och färsk paprika samt färsk chili blir en bra grund för pasta arrabiata.

I det här receptet har jag slängt i lite kikärtor och grovhackad grönkål, för protein och textur. Det är även jättegott att ha i grovhackad zucchini! Då blir tomtatsåsen nästan som en ratatouille. Ha i så fall i zucchinin samtidigt som tomaterna i receptet, och låt ev. puttra lite längre för att vätskan ska hinna koka bort.

Testa dessa knep innan du tar till buljongen! Inget ont om grönsaksbuljong, men ofta ger det en ganska generisk smak som mest gör att alla ens soppor och grytor smakar likadant.

Nu till receptet!

rustiktomatsas-4.jpg

Rustik tomatsås med kikärtor och grönkål

3-4 personer

Tidsåtgång: 20-25 minuter

Noter: 1) Välj gärna en pastasort som fångar upp såsen bra. Till exempel penne eller nån form av snäckpasta. 2) För en ännu mer rustik tomatsås, testa gärna att hacka upp en zucchini och fräs tillsammans med tomaterna. Då blir såsen ännu matigare och nästan som en ratatouille. Mums! 3) Det går alldeles utmärkt att hoppa över fetaosten för ett veganskt recept. Båda varianterna är lika goda!

Ingredienser:

  • 2 msk olivolja

  • 7-8 mogna tomater (850 g)

  • 1 stor gul lök

  • 1 liten vitlöksklyfta

  • 1/2 msk råsocker

  • 3 msk vitt vin

  • 1/2 msk vit balsamvinäger eller äppelcidervinäger

  • 2 1/2 dl kikärtor

  • 100 g grönkål

  • en kruka färsk basilika

  • en nypa chiliflakes

  • salt & peppar

  • ev. en matsked smör

Till servering:

  • ca 200 g valfri pasta, jag tog penne

  • 1/2 pkt (75 g) fetaost

  • olivolja

Gör såhär

Skala löken och strimla längs med så att den får formen av båtar. Förbered även tomaterna genom att skära bort det grova fästet och grovhacka.

Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna. Sänk värmen till medellåg och ha i löken. Fräs försiktigt under omrörning i ca 5-7 minuter tills den är glansig och helt mjuk. Tillsätt finhackad vitlök och fräs i ytterligare någon minut.

Ha i tomaterna tillsammans med socker, vin, vinäger, chiliflakes, salt och peppar. Låt puttra på medelhög värme i 10-15 minuter eller tills tomaterna är helt mjuka, delvis har kokat sönder och merparten av vätskan kokat bort så att såsen inte längre känns vattnig. Smaka av och justera salt/syra/sötma/hetta.

Medan tomatsåsen puttrar kan du koka pastan i rikligt saltat vatten (det ska vara salt som havet).

Skär bort den grova stammen från grönkålen och bryt i bitar. Skölj kikärtorna. Tillsätt grönkål och kikärtor till tomatsåsen, vänd runt och låt puttra i 2 minuter. Rör slutligen i basilikan. Här kan du även tillsätta en matsked smör om du vill.

Ta bort pastan någon minut före den är helt klar (så att den är al dente), spara lite utav pastavattnet (typ 1 dl) och tillsätt pastan samt lite utav det sparade pastavattnet till tomatsåsen. Låt koka ihop på låg värme i typ 30 sekunder - 1 minut, eller tills pastan är färdigkokt. Du kan ha i mer pastavatten tills det känns som att såsen har en bra konsistens. Servera genast med smulad fetaost (eller utan för en vegansk variant) och ringlad olivolja.

xx Agnes

Blir som vanligt jätteglad av att höra vad du tyckte om receptet om du testar det! Tagga @cashewkitchen på instagram eller skriv en kommentar och berätta ❤︎

rustiktomatsas-5.jpg

Rustic tomato sauce with kale and chickpeas

Serves 3-4

Prep & Cooking time: 20-25 minutes

Notes: 1) Choose a type of pasta that picks up the sauce well. For example penne pasta or some kind of pasta shells. 2) For an even more rustic sauce, try adding chopped zucchini and cook with the tomatoes. Then the sauce becomes almost like a ratatouille! 3) You can totally opt out the butter and feta cheese for a vegan sauce. Both variations are equally good!

Ingredients:

  • 2 tbsp olive oil

  • 7-8 ripe tomatoes (850 g)

  • 1 large brown onion

  • 1 small garlic clove

  • 1/2 tbsp raw sugar

  • 3 tbsp white wine

  • 1/2 tbsp white balsamic vinegar

  • 1 cup cooked chickpeas

  • 100 g kale

  • 2 handfuls fresh basil

  • pinch of chili flakes

  • salt and pepper

  • 1 tbsp butter (can be omitted)

To serve:

  • about 200 g pasta of choice

  • 75 g feta cheese

  • olive oil

Method

Peel and halve the onion. Cut it lengthwise into boats. Roughly chop the tomatoes and set aside.

Heat the oil in a large skillet. Lower heat to medium low and add the onion. Cook gently while stirring for about 5-7 minutes or until it’s soft and translucent. Add the minced garlic and cook for another minute or so.

Add the tomatoes, along with sugar, wine, vinegar, chiliflakes, salt and pepper. Let simmer for about 10-15 minutes or until the tomatoes are completely soft and juicy, and the sauce has reduced so it’s no longer watery. Taste and adjust the saltiness, acidity and heat.

While sauce is simmering away you can cook the pasta in generously salted water (it should be salty like the ocean).

Remove the stems from the kale leaves and break into pieces. Add to the skillet along with the chickpeas. Fold to combine and let simmer for about 2 minutes. Lastly, add the fresh basil. Here you can also add a tablespoon of butter if you like. That will round out the flavors.

Drain the pasta about one minute before it’s done. Save some of the pasta water (about 100 ml). Add the pasta and a little of the pasta water to the skillet and let cook on low heat for a minute or so, or until the pasta is cooked through (though careful not to overcook it). You can add more pasta water until the sauce has reached your desired consistency. Serve immediately with crumbled feta cheese and drizzle of olive oil.