Hur tjänar man pengar som bloggare?
Sedan jag började med de här frilansmåndaginläggen igen så har jag fått en hel del frågor om hur sjutton jag tjänar mina pengar egentligen. Jag jobbar ju heltid med den här bloggen och allt som hör till, så som du förstår så sker det en massa processer här i bakgrunden som kanske inte är så synliga för dig som läser. Om en t.ex snabbtittar på mina veckoplaneringar så kan det lätt se ut som att jag mest sitter och skriver blogginlägg om dagarna, och hur genererar det pengar egentligen?
Jag fattar verkligen förvirringen! Att vara bloggare eller "influencer" är ett så pass nytt yrke att vi alla har fått "learn as we go" och lite tvingats hitta på vår egen arbetssituation. Därför kan våra inkomstkällor se väldigt olika ut från person till person. Det följer sällan någon vedertagen mall om hur det ser ut att arbeta och då kan det såklart vara svårt för en utomstående att sätta sig in i hur det går till egentligen.
I det här inlägget tänkte jag därför reda ut vilka mina inkomstkällor är, hur jag tjänar pengar på att blogga, hur jag kommer i kontakt med mina kunder samt ett gäng tips på ytterligare sätt att göra sitt bloggande/sin kreativa passion lönsam. Det gör jag för att jag tycker det är viktigt att prata om pengar. Inte minst för att uppmuntra till ett ekonomiskt schyst branschklimat. Jag väljer att se oss kreatörer/influencers/online-entreprenörer som kollegor snarare än konkurrenter, och just därför blir det så oerhört viktigt att jämföra arbetssätt och siffror för att vi alla ska bli bättre på att ta skäligt betalt och förhandla fram schysta arbetsvillkor. Mystik och hemlighetsmakeri leder i mitt tycke bara till osäkerhet och en väldigt svajig och oklar branschstandard.
Det här inlägget fokuserar på de olika "streams of income" som jag själv har och som är vanligt hos andra matbloggare. I ett kommande inlägg tänkte jag skriva mer specifikt om att ta betalt som influencer. Är det något mer du vill att jag ska skriva om när jag ändå är igång så hojta :-)
Många bäckar små
Som egenföretagare är det superviktigt att sprida sina inkomster till olika källor. På så sätt täcker du upp för eventuellt inkomstbortfall i någon av kategorierna och din inkomst blir mer stabil än om den bara skulle komma från en källa eller en typ av jobb.
Tänk dig en äggkartong. Kartongen representerar ditt företag, och äggen de olika inkomstkällorna. När du precis startat upp ditt företag kanske du bara har en liten kartong som du stadigt börjar fylla med jobb. Ett ägg kanske representerar fotouppdrag du gör åt kunder, ett annat försäljning av bilder, ett tredje sponsrade inlägg på din instagramkanal och ett fjärde medverkan på olika branschevents. Så småningom behöver du säkert uppgradera till en större kartong, för att få plats med försäljning av prints via din webbshop, workshops i fotografi, föreläsningar, artiklar etc (bara för att nämna några exempel). Ju fler ägg du har desto stabilare och långsiktigt hållbar blir din ekonomi i förtaget, skulle man kunna säga.
I nuläget kommer mina inkomster från ungefär 6 olika kategorier. Jag har alltså fyllt upp en liten äggkartong i mitt företag so far, och funderar febrilt på hur jag kan utöka detta för att mildra min ekonomiska stress något. Jag är med andra ord också relativt färsk i den här branschen. Alla mina kategorier relaterar på något sätt till mat, eftersom jag är matkreatör. Här nedan har jag listat dem i fallande ordning efter hur stor del av min inkomst de bidrar med. Till dessa tillkommer såklart en hel del udda jobb som är svåra att kategorisera.
Mina olika inkomstkällor:
Sponsrade inlägg - Detta är min i särklass största inkomstkälla, och även det som försörjer mitt dagliga blogginläggskrivande. Antingen direkt eller indirekt. Du har säkert sett att vissa av mina inlägg märks ut med "Det här inlägget presenteras i samarbete med företag X". Det innebär att jag har fått betalt för att skapa inlägget i samarbete med företaget ifråga. Innehållet är såklart alltid mitt eget och jag skulle aldrig skriva något som jag själv inte tror på. Utformningen av inlägget sker i samråd med företaget för att det ska bli så intressant och värdefullt som möjligt både för företaget och dig som läser. Här kan du läsa mer om hur jag jobbar med sponsrat innehåll.
Även om bara ett fåtal av mina inlägg på bloggen och instagram faktiskt är sponsrade så betalar det så pass bra att det täcker upp för övriga inlägg också. Jag lägger ofantligt mycket tid på att hålla den här bloggen och min instagram levande och fyllt av nytt högkvalitativt innehåll varje vecka, eftersom detta är grundstommen i mitt varumärke och själva förutsättningen för att jag ska få några uppdrag. Allt det arbetet avspeglas i priset jag tar för sponsrat innehåll.
Receptutveckling - En annan relativt stor (men betydligt mindre än punkt 1) inkomstkälla är att skapa recept åt mattidningar. Ofta gör jag hela jobbet själv - skapa recept, styling, fotografering och text. Och ibland gör jag bara recept och styling och jobbar då tillsammans med en fotograf.
Stylingjobb - Ibland blir jag anlitad enkom som matstylist. Till exempel när jag gjorde detta jobb tillsammans med Malin (@poppyloveyou) och Pulled Oats. Detta är något jag kommer göra en hel del av framöver, tillsammans med min bloggkollega Maria. Det kan du läsa lite mer om längre ner i veckans planering!
Medverkan på events - Till exempel att stå och bjuda på nåt av mina recept på företagsevent/pressevent, snacka om matfoto eller matinstagrammande osv. Ofta sker det tillsammans med de kunder jag gör sponsrade samarbeten med, som en del av kampanjen. Jag gör inte detta superofta så därför hamnar denna punkt ganska långt ner, även om det kan betala rätt bra när jag väl gör det.
Workshops - Som du kanske sett så både coachar jag privatpersoner i matstyling och matfoto samt håller i workshops. Det här är något jag tycker är superkul och gärna skulle göra mer av!
Bildlicenser - Varje gång jag gör ett samarbete med något företag så skapar jag bildmaterial till receptet eller vad det nu är samarbetet har centrerats kring. Dessa bilder vill ofta företaget själva kunna använda på sina kanaler, i nån folder eller på hemsidan. Då säljer jag den s.k bildanvändningsrätten till bilden. Priset kan variera lite beroende på vad de ska använda bilden till, men ofta har jag ett fast pris på "fri bildanvändningsrätt" som jag baserar på SFF:s rekommendationer. Det händer också att företag hör av sig och vill använda äldre bilder (och ibland recept) från arkivet. Även där säljer jag bildanvändningsrätter men då baserat på SFF:s rekommendationer för arkivbilder.
Andra vanliga inkomstkällor hos onlinekreatörer
Adlinks (dvs betalda länkar till produkter där bloggaren får en viss procent av försäljningen vid varje köp)
Annonser på bloggen från relevanta företag
Onlinekurser, t.ex via Coursio eller egen kursplattform som exempelvis Teachable. Deltagaren betalar en avgift för att ta del av kursmaterialet och ibland också handledning. Kolla t.ex in To be magnetic!
Försäljning av fotokonst eller annat konstnärligt som du skapar. Kolla t.ex in Jonna Jintons webbshop!
Försäljning av produkter som relaterar till ens varumärke. Kolla t.ex in Ohlamoon!
Patreon (en slags prenumerationstjänst där man som läsare betalar för att få ta del av VIP-innehåll)
Föreläsningar inom ditt ämne(Kok)böcker och appar
Tips för dig som veta mer om hur man kan tjäna pengar som matbloggare: Food blogger pro podcast, episode #97!
Att hitta kunder
Jag önskar jag kunde säga att jag är proffs på att skriva pitch-mail och söka mig till mina drömkunder. Men sanningen är att jag sällan tar mig tid till det. Jag har snarare haft strategin att bara göra min grej så bra som möjligt, nätverka och liksom mest visa att jag finns. Hittills har det funkat bra eftersom de kunder jag jobbat med nästan alltid har hittat mig snarare än att jag har hittat dom. Och då oftast via min instagram!
Så mitt bästa tips här är att vara "out there" med sin grej. Var inte rädd för att dela det du gör, även om det inte är perfekt. Att vara konsekvent och synas är betydligt viktigare. För att skilja sig från mängden kan det vara bra att ha en tydlig nisch, så att potentiella kunder direkt fattar vad som är din grej och därmed också kan se om du passar in i deras vision.
Ett annat tips är att skriva en sida på din blogg som tydligt beskriver ditt varumärke, hur du jobbar, vad du brinner för vad du kan göra för kunden. Precis som jag har gjort på min jobba med mig-sida.
Men om du är mer lagt åt att hustla eller om du bara är lite mer otålig så tycker jag absolut du ska öva dig på att skriva grymma pitch-mail så att du kan landa de där drömjobben snabbare. Clara på Bossbloggen har skrivit en fantastisk guide till att skriva pitch-mail. Kolla in!
Det händer såklart att även jag pitchar idéer till jobb jag vill göra. Oftast är det till kunder jag redan jobbat med så att jag vet lite vad de gillar (t.ex idéer till receptserier åt nån mattidning), eller så är det till bloggkollegor som jag vill göra något kul ihop med (som t.ex när jag drog igång At the table tillsammans med Maria, Linda och Rania). Då försöker jag hålla en peppig och positiv ton med fokus på vad den andra parten kan få ut av att samarbeta med mig. Ett av mina mål för 2018 är att aktivt söka upp mina drömpartners så vi får kanske prata vidare om detta längre fram!
Ärligt nu, gav det här något klarhet i hur jobbet som bloggare kan se ut, eller gjorde det saker bara mer förvirrat?
Om det är något mer du är nyfiken på gällande att jobba som matkreatör/influencer så skriv till mig i kommentarerna!
I nästa frilansinlägg snackar vi vidare om att ta betalt som influencer! Och lite längre ner kommer veckans planering som vanligt.
Vecka 49
Måndag: I eftermiddag åker jag tillbaka till Stockholm efter att ha varit i Piteå i 5 dar (kolla vacker vinter vi har här förresten!) så idag hinns det inte med så mycket mer än att skriva detta inlägg och ha ett telefonmöte med Maria inför kommande jobb.
Tisdag: Förmiddagen ägnas åt att skriva blogginlägg om den ugnsrostade brysselkålen med kokosbacon och granatäpple som jag la upp på instagram förra veckan! Sedan ska jag försöka hinna med att gå på rocket yoga på lunchen. På eftermiddagen har jag bokat in en konsultation hos en näringsterapeut som jag ska börja jobba med! Så spänd på detta. Har velat gå till en holistisk näringsterapeut jättelänge pga har i perioder väldigt mycket magproblem, och nu ska det äntligen bli av.
Onsdag: På förmiddagen har jag inget särskilt planerat. Antagligen ska jag mest packa och förbereda lite inför ett jag jobb jag och Maria ska göra ihop. På eftermiddagen hoppar jag på ett tåg mot Uppsala och vidare ut mot Lilla Sundby där Maria bor.
Torsdag: Fotodag i Lilla Sundby! Jag ska styla och Maria fota. Eller vi gör ju allt i samråd men så ser ansvarsuppdelningen ut i alla fall. Den här gången ska vi fota fyra recept åt en kund, något som förmodligen kommer att bli ett återkommande uppdrag för oss. Så kul! Recepten är kundens, så det jag och Maria bistår med är vackert bildmaterial. Just nu kan jag inte berätta mer än såhär men lovar att säga till när man kan kolla på vad vi har gjort!
Fredag: Eftersom det är så himla få ljustimmar nu så kommer vi säkert behöva fortsätta fota på fredag förmiddag. Om inte så hänger vi väl bakom varsin skärm med bloggjobb en mugg kaffe skulle jag tro, tills min buss går tillbaka hemåt :-) Tycker förresten verkligen att du ska kolla in Marias videos! Hon har börjat publicera betydligt mer frekvent på senaste och de är så himla fina och stämningsfulla <3
Helgen: Har absolut inget planerat denna helgen och så ska det förbli. Kommer verkligen behöva återhämta mig efter ett häng intensiva fotodagar. Det här med återhämtning är något jag jobbar på att bli bättre på. Är så himla dålig på att inse att jag också behöver vila och inte kan hålla på och aktivera mig hela tiden. Det är inte hållbart. Lite yoga, läsning och adventsmys blir det på sin höjd.