Fröknäcke på överbliven grönsakspulp
Det här inlägget är ett betalt samarbete med Electrolux
Brukar ni göra eget fröknäcke? Det är typiskt en sån där grej som känns meckigt men som i själva verket är sjukt enkelt! Och dessutom billigt och väldigt mycket godare än ca allt annat knäckebröd. På riktigt.
Jag har gjort mitt eget fröknäcke i flera år. Och på senaste tiden har jag experimenterat med att göra knäcke på pulpen som blir över när en juicar. Känns så synd att slänga bort alla nyttiga fibrer bara för att få ut en pytteliten skvätt juice.
Just det här med att ta tillvara på all mat jag köper är verkligen något jag normalt sett är dålig på. När jag var yngre (och fattig student) så var jag supernoga med att planera måltiderna, äta upp alla rester och tömma kylen innan jag handlade igen. Men sedan jag börjat jobba med mat och producera en massa nya recept varje vecka så har det här blivit en större och större utmaning. Jag behöver verkligen bli bättre på att minska mitt matsvinn!
Därför har jag de senaste veckorna försökt planera matlagningen bättre så att jag inte handlar onödigt mycket, samt använda samma ingredienser i flera recept åt gången så att allt går åt.
Som ni vet så samarbetar jag regelbundet med Electrolux, och faktum är att det var de som fick mig att börja tänka mer på mitt eget matsvinn. Ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs, vilket ju är helt sjukt!
Electrolux hållbarhetsteam jobbar massor med att öka medvetenheten kring just detta. Bland annat genom ett gigantiskt projekt som går ut på att utbilda 30 000 barn världen över i hållbar mat. Alltså typ vad en kan göra av rester, att många ingredienser faktiskt håller sig längre än vad en tror osv. Utmaningarna med att ge näring åt en växande befolkning kommer bli ännu större, därför känns det sjukt viktigt att utbilda och inspirera kommande generation att göra hållbara matval. Även om ansvaret förstås först och främst ligger hos oss och äldre generationer.
Genom Electrolux Food Foundation jobbar de mycket med att skapa medvetenhet kring problemen med matsvinn, donera överbliven mat till behövande samt utbilda människor världen över i hållbar matlagning. För att nämna några projekt. Deras produkter har dessutom en lång hållbarhet och strävar hela tiden mot att ta hand om maten på bästa sätt, för att svinnet ska bli så lite som möjligt.
Väldigt inspirerande, och något som jag tänker att alla stora, multinationella företag (speciellt inom livsmedelsbranschen) har ett ansvar att engagera sig i.
Jag har en massa tips på hur en kan minska matsvinnet som jag skulle vilja dela med mig av, men jag tror vi tar det i ett kommande inlägg.
Dela gärna med er av era utmaningar/bästa tips när det kommer till matsvinn i en kommentar här nedan, så ska jag försöka sammanställa ett tipsinlägg!
Nu är det hög tid att ni får höra lite mer om dagens recept på fröknäcke.
Att ta tillvara på pulpen från juicening och göra fröknäcke på det sista skrapet från skafferiet är ett jättebra sätt att minska sitt matsvinn. Liksom att använda HELA grönsaken, t.ex broccolistammen i soppan, örtstjälkarna i pesto och andra örtröror som ändå ska mixas osv. Visste du förresten att basilikastjälkarna är de som innehåller mest smak?
Hur som helst. I detta recept har jag använt morotspulp respektive rödbetspulp, och jag kan lätt säga att det blev det godaste fröknäcket hittills! Så sjukt krispigt och smakrikt <3 Flingsaltet, olivoljan och torkad rosmarin gör förstås sitt till. Men är ändå imponerad över hur krispigt det blev trots att det innehåller så mycket grönsaker.
Juicemaskinen jag använt är Electrolux Perfect Juice Råsaftcentrifug som pressar juicen med långsam hastighet för att bevara smak och näringsämnen. Denna juicepress ger en något tjockare juice än vanliga råsaftcentrifuger, eftersom den tar tillvara på mer av saften. Du får med andra ord ut ganska mycket juice per grönsak. Den torra pulpen som blir över är perfekt att ha i fröknäcke! Skulle du bara riva rotfrukterna istället så skulle de innehålla för mycket vatten för att göra fröknäcke på. Om du ändå vill riva dem, pressa då ut så mycket vätska du kan (och spara!).
Fröknäcke på grönsakspulp
en plåt
Tidsåtgång: 15 minuter + 30-40 minuter i ugn
Ingredienser:
1 dl majsmjöl
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl chiafrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl sesamfrön
1 rågad msk fiberhusk
2 1/2 dl rödbetspulp eller morotspulp (från ca 3 morötter/rödbetor)
1/2 tsk salt
2 1/2 dl hett vatten
2 1/2 msk olivolja
flingsalt
rosmarin och/eller timjan
Gör såhär
Sätt ugnen på 160'C. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
Blanda alla torra ingredienser i en skål, inklusive pulpen. Värm vatten i en kastrull tills det nästan kokar. Ha i olivoljan. Häll vattnet över de torra ingredienserna och rör runt tills det är helt blandat.
Forma en stor boll och lägg på ugnsplåten. Pressa ut smeten så tunt som möjligt, ca 3 mm, med hjälp av händerna. Du kan också lägga ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och ta hjälp av det för att släta ut.
Sprinkla med flingsalt och torkad rosmarin/timjan.
Grädda i ugnen i ca 30-40 minuter, eller tills fröknäcket börjat på färg på kanterna och känns hyfsat torrt (det kommer vara lite mjukt i mitten, det gör inget). Stäng då av ugnen och låt knäcket ligga kvar på eftervärme och svalna. Detta sista steg är väldigt viktigt, eftersom det är det som gör knäcket sådär superkrispigt. Det kan med fördel ligga där tills dagen därpå.
Ta ut och bryt i bitar. Servera med t.ex avokado och chili flakes, rostad paprikaröra, nötsmör eller bara smör, ost och gurka. Ljuvligt!!
Håller i minst två veckor.
xx Agnes