Glutenfria havrescones med morot

_D8A2604-Redigera.jpg

Tänk dig att varje kväll få sjunka ner i favoritfåtöljen med en rykande kopp te och ett fat nygräddade glutenfria havrescones med ett tjockt lager smör, nötsmör och syrlig chiasylt… Den stunden har blivit något av en favoritstund för mig senaste veckorna, då jag bakat havrescones på repeat så fort den förra batchen tog slut. Jag snöar ofta in på recept, och detta är min senaste besatthet! Vill just nu bara äta scones till både mellis och kvällsfika, och är så glad att jag hittat ett glutenfritt recept på scones som min mage mår bra av.

För bara ett par år sedan så åt jag aldrig kvällsfika. Jag hade hört att det var “dåligt” att äta på kvällen, och besatt som jag var av min hälsa och att försöka vara så “nyttig” som möjligt, så undvek jag till varje pris att äta på kvällen. Även om det innebar att jag gick och la mig med kurrande mage. De gånger jag var för hungrig och inte kunde stå emot kvällsmackan så kände jag mig misslyckad och bannade mig själv för att jag inte planerat dagens måltider bättre.

Sedan flyttade jag hem till min kille, där kvällsfika var ett stående mål på schemat. Lika självklart som middag. Och jag fann mig själv börja omfamna det mysiga och omhändertagande i att äta något gott och värmande en stund innan läggdags. Somna mätt i magen och mjuk i själen. Fler och fler av mina restriktioner kring mat började smälta undan, både i mötet med honom och i takt med att jag började syna och utmana mina egna nojor.

Vad fanns det egentligen för poäng med att förvägra mig själv att äta vissa saker eller på vissa tider? Det gjorde mig ju bara olycklig och tvingade mig till att ignorera kroppens signaler. Är inte hälsa i själva verket att lyssna på kroppen och göra sådant som får en att må bra, både i kropp och själ?

Ni som läst Comfort Food känner förstås till detaljerna ur min resa från matnojor, restriktioner och kontrollbehov till en mer tillåtande och glädjefylld relation till mat. Hela boken handlar egentligen om att hitta den där avslappnade approachen till mat. Fundera över vad som får en att må bra på riktigt. Om du inte redan har boken hemma så kan du beställa den HÄR.

Numera är kvällsfika en självklar måltid även för mig. Och något jag mer än gärna mumsar i mig innan läggdags är scones!

Dessa underbara havrescones är adapterade efter ett recept av Thess aka Plant Based by Thess. Här har jag gjort om det lite för att bättre passa den typen av scones jag själv gillar - det vill säga med mycket smör och yoghurt i degen för riktigt saftiga scones! Du kan enkelt göra scones veganska genom att välja mjölkfritt smör. Eller kika i Thess bok Växtbaserat för hennes ursprungliga recept på olja :-)

_D8A2505-Redigera.jpg
_D8A2587-Redigera.jpg

Glutenfria havrescones med morot

8 stycken

Tidsåtgång: 5-10 minuter prep + 15 minuter baktid

Adapterat från Therese Elgquists recept på havrescones från boken Växtbaserat.

Ingredienser:

  • 2 dl havregryn

  • 2 dl havremjöl*

  • 2 dl rismjöl

  • 1 msk fiberhusk

  • 2 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk salt

  • 1/3 tsk äkta vaniljpulver

  • 1 stor morot, finriven (motsvarar ca 2 dl)

  • 1 dl smält, avsmalnat smör (ca 90 g)

  • 2 1/2 dl naturell havreyoghurt

* Du kan enkelt göra ditt eget havremjöl genom att mixa havregryn i en blender till ett så fint mjöl som möjligt. 1 dl havregryn ger 1 dl havremjöl.

Gör såhär

Sätt ugnen på 225’C och förbered en plåt klädd med bakplåtspapper.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt riven morot och smör och vänd runt så att det är hyfsat jämnt fördelat. Rör sedan ner havreyoghurten tills det inte är några torra mjölfläckar kvar. Undvik att blanda med än nödvändigt och knåda inte degen.

Forma snabbt 8 små scones som du plattar ut litegrann så att de är ungefär 3 cm tjocka. Nagga ovansidan med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Scones ska bara få väldigt lite färg ovantill. Ta ut ur ugnen och flytta över sconesen till ett galler eller en skärbräda för att svalna något. Låt dem gärna ligga i 10 minuter för att eftergräddas.

Servera de ljumma sconesen med förslagsvis smör, nötsmör och jordgubbssylt (jag gör en snabb variant på tinade jordgubbar, lite honung och chiafrön). Njut!

Förvara sconesen i en lufttät burk i rumstemperatur i upp till 3 dagar.

_D8A2533-Redigera.jpg

Gluten-Free Oat Scones with Carrot

makes 8 scones

Prep + cooking time: 5-10 minutes + 15 minutes in the oven

Adapted from Therese Elgquists recipe of oat scones from the book Växtbaserat.

Ingredients:

  • 2 dl (0,85 cup) rolled oats

  • 2 dl (0, 85 cup) oat flour

  • 2 dl (0, 85 cup) rice flour

  • 1 tbsp psyllium seed husk

  • 2 tsp baking powder

  • 1/2 tsp salt

  • 1/3 tsp vanilla powder

  • 1 large carrot, finely grated (about 2 dl)

  • 100 ml melted and cooled butter

  • 250 ml (1 cup) natural oat yoghurt

Method

Set oven to 225’C / 435’F. Prep a baking tray lined with parchment paper.

Combine all dry ingredients in a bowl. Add the grated carrot and butter and stir to distribute it somewhat evenly. Then add the yoghurt and quickly fold to combine, just until there are no dry flour patches left. Avoid working the dough more than necessary.

Form 8 small scones, about 1 - 1 1/2 inch thick. Prick the upside with a fork 3-4 times.

Bake in the middle of the oven for 15 minutes. The scones should be light in color with just a slight golden tone. Remove from the oven and transfer to a wire rack or cutting board to cool somewhat. Leave them for about 10 minutes before serving.

Serve the still warm scones with butter, nut butter and chia jam, or any other toppings of choice. Enjoy!

Store the scones in room temperature in an airtight container for up to 3 days.

AgnesKommentera