Att ta betalt som influencer
Hej fina ni! Som uppföljning på förra veckans Frilansmåndag om hur man tjänar pengar som bloggare så tänkte jag nu att vi skulle snacka lite mer om själva cashen. Hur mycket ska man ta betalt som influencer egentligen? Vilka faktorer behöver man ta hänsyn till när man sätter sitt pris?
När jag skrev den här texten insåg jag ganska snabbt att det var omöjligt att täcka in alla olika faktorer som spelar in när man ska ta betalt som influencer. Så till att börja med vill jag bara säga att det finns flera olika sätt att tänka på. Somliga föredrar timpris och andra fast pris. Vissa har en flytande prislista som förändras efter säsong och andra kör alltid på samma. Det jag har skrivit här nedan är vad som har funkat för mig (och många av mina kollegor). Använd det gärna som utgångspunkt och känn sedan efter vad som funkar för dig, baserat på din arbetsmetod, dina förutsättningar och dina mål.
Det här inlägget riktar sig främst till influencers och kreativa entreprenörer av olika slag, men många av tipsen kan appliceras på andra frilanspraktiker också.
Först vill jag reda ut ett vanligt missförstånd: Det finns en bild av att konstnärer och kreatörer ska vara tacksamma för att de får göra det de älskar och att de därför borde vara beredda att jobba gratis. Men låt mig säga såhär: Bara för att du har roligt på jobbet så betyder det inte att du inte förtjänar skäligt betalt. Kreativa yrken har haft låg status alldeles för länge och det är hög tid att vi förändrar detta och uppmärksammar vår expertis och vårt hårda jobb! Ok? Bra, då kan vi gå vidare.
Att ta betalt som influencer
Erkänn ditt värde och hitta din USP (unique selling point)
För att våga ta skäligt betalt för ditt jobb så behöver du erkänna ditt eget värde (för dig själv). Lätt att säga men svårt att göra. Det finns en massa saker som hindrar oss från att se vårt eget värde: osäkerhet, konflikträdsla, självkritik, prestationsångest, jämförelsesjuka etc.
För att komma över detta föreslår jag att du gör såhär: Tänk dig att du sitter på ett café med en vän. Din vän är låg och känner sig osäker och otillräcklig i sin arbetssituation, och det är ditt jobb att få hen att känna sig bättre. Så du uppmärksammar din vän på alla hens fantastiska kvaliteter och påminner hen om hur hårt hen jobbar.I det här scenariot så är det förstås du som är din vän. Du är både den stöttande vännen och den som behöver stöd. Påminn dig själv om hur bra du är, hur hårt du jobbar och vilken grym kompetens du sitter på, precis som du skulle sagt till din vän.
Nästa steg är att hitta din USP, eller unique selling point. För inte så länge sen så försökte en vän till mig förklara hur hon ser på sin business, och hennes tankar och idéer var all over the place. Jag lyssnade och sa något i stil med "Så din grej är typ att du hjälper företag att skapa edgy kampanjer med smart copy och ett feministiskt och intersektionellt perspektiv?". Och hon bara "Ja!...Exakt!". Man skulle kunna säga att det här är hennes USP. En sammanfattning av tjänsterna hon erbjuder och hennes unika styrkor. När du pitchar idéer eller förhandlar om arvode så är det detta du vill lägga tyngd på. Det är den primära anledningen till varför ett företag borde jobba med dig av alla människor. Det ger din kund en bild av vad de kommer att få genom att jobba med dig.
Tänk på vilka dina styrkor är och hitta ett sätt att sälja det. Även om det inte är perfekt bildmaterial eller den största publiken så har dina unika styrkor ändå ett monetärt värde. Kanske är det en unik förståelse för din nisch som är din grej, eller en speciell relation till dina läsare. Kanske nånting från din bakgrund som ger dig ett särskilt skill-set eller en värdefull erfarenhet. Kanske finns det en lucka i marknaden och du är den enda som fyller den. Hitta det som är unikt för just din verksamhet och din person.
Och du! Var inte rädd för att sätta ett högt pris om jobbet kräver det. Ett högt pris indikerar att du är proffs på det du gör ;-) (lova inget du inte kan hålla bara, ok?)
Ska jag ta betalt per timme eller värdebaserat?
För vissa typer av jobb så känns det givet att ta betalt per timme. Till exempel om du blir anlitad för en heldagsfotografering eller för att hålla i en föreläsning. Ett vanligt timpris för frilansande kreatörer är mellan 800-1500 kr i timmen (exklusive moms).
Viktigt att tänka på när du tar betalt per timme är att räkna in all typ av förberedelse, från mailande till moodboard till att handla, preppa fotografering och inte att förglömma: restid! Räkna även in tiden för efterarbete. Det kan exempelvis vara bildredigering och svara på kommentarer/frågor. Det är därför vanligt att man tar betalt för en heldag (minst!), även om själva uppdraget inte tar mer än ett par timmar. Ska du exempelvis föreläsa på en folkhögskola i Uddevalla så är det förmodligen rimligt att ta betalt för hela dagen, även om föreläsningen bara är en timme. Tänk bara på all tid som kommer gå åt till att förbereda föreläsningen, resa dit, stanna kvar och svara på frågor samt resa hem igen!
För saker som sponsrade inlägg eller andra slags samarbeten med varumärken däremot, så kan det istället vara vettigt att sätta ett pris som står i proportion till det värde företaget får genom att samarbeta med dig. När ett företag anlitar en influencer så får de i första hand abstrakta värden som ökad trovärdighet och varumärkesigenkänning, snarare än mätbara resultat som exempelvis konverteringar. Givetvis kan det finnas samarbeten där huvudsyftet är att sälja mer av en specifik produkt, men då kanske längre in i ett långsiktigt samarbete där influencern redan byggt en relation mellan sig, varumärket och följarna.
Jag vet vad du tänker. Hur sjutton ska jag sätta mitt pris om jag inte har något konkret att basera det på? De goda nyheterna är att det har du! Såhär föreslår jag att du räknar ut ditt pris:
Saker att ta hänsyn till när du räknar ut ditt pris
Saker som tid, utgifter, räckvidd, din relation till dina följare, din arbetslivserfarenhet och din nisch spelar alla en roll när du sätter ditt pris. Alla har sin egna speciella metod att prissätta, men det som har funkat bäst för mig är att tänka på hållbarheten i min arbetssituation. För att jag ska kunna fortsätta göra det jag gör på heltid, utan att gå in i väggen pga ekonomisk stress, hur mycket behöver jag då tjäna i månaden? Dvs, jag räknar baklänges från min önskade månadslön. "Men vänta nu! Jag kan väl inte bara välja hur mycket jag vill tjäna sådär huxflux?" kanske du tänker. Men hear me out! Denna metod är nämligen grymt effektiv när det kommer till att få en realistisk bild över sin tid och sina utgifter.
Hur mycket behöver du tjäna per månad för att gå runt? För mig, just nu, är den summan 20 000:- netto. Med den lönen kan jag klara mig bra, tills min livssituation förändras. För att jag ska kunna ta ut 20 000 i "lön" (eller eget uttag som det heter i enskild firma) från mitt företag så behöver jag fakturera 40 000 i månaden (ungefär hälften försvinner bort i skatt, moms och avgifter).
Men sedan har jag ju utgifter i företaget också. Saker som ingredienser till alla mina recept, webbhotell, hemsideprenumeration, redigeringsprogram, kamerautrustning som behöver uppdateras ibland, rekvisita, nyhetsbrev, redovisningstjänster, olika appar jag använder OCH SÅ VIDARE. Sammanlagt blir det rätt mycket. Jag har räknat ut att jag behöver fakturera minst 50 000:- i månaden för att täcka upp för allt detta. Då kan jag även lägga undan lite besparingar.
Det som blir tydligt när man räknar såhär är hur otroligt mycket saker faktiskt kostar. Du får en realistisk bild av dina utgifter vilket gör att du kan sätta realistiska priser för ditt jobb.
Tänk nu istället på hur många uppdrag du vanligtvis gör per månad. Om du inte har gjort några jobb än - hur många tror du att du hinner med? Min huvudsakliga inkomst kommer från sponsrade inlägg, och jag har bestämt att jag kan göra MAX ett sponsrat samarbete i veckan. Annars blir mina kanaler för mättade med sponsrat innehåll. Där emellan behöver jag skapa innehåll som inte är sponsrat. Så inkomsten för de 4 sponsrade inlägg jag gör i månaden behöver även täcka upp för allt jobb jag gör som inte är relaterat till uppdraget. Saker som utbildning, marknadsföring, administrativt jobb och inte minst att skapa innehåll till mina kanaler, eftersom det är hela grunden som mitt företag vilar på.
Låt oss för enkelhetens skull anta att dessa sponsrade samarbeten är min enda inkomstkälla. Då skulle jag behöva ta 12500:- för vart och ett av dem om jag ska nå mitt mål på 50 000:- i månaden. För vissa samarbeten kanske jag tar mer betalt och andra mindre, beroende på hur omfattande de är.
Men! Här kommer ytterligare en twist. I verkligheten kanske jag inte alls gör ett sponsrat samarbete i veckan. Det där går väldigt mycket i perioder och ofta är det bara under högsäsong som jag har så tätt med samarbeten. Under lågsäsong kanske det bara blir ett eller två samarbeten i månaden. Så om sponsrade samarbeten nu skulle vara min enda inkomst så hade jag behövt ta i lite i priset för att täcka upp för lågsäsong.
Men precis som vi pratade om förra veckan så är det superviktigt att sprida sina inkomster till flera olika källor. Hela poängen med att göra det är för att man alltid ska ha jobb nånstans även när marknaden fluktuerar. Då blir din inkomst mer stabil över tid och din mentala hälsa betydligt bättre...Så betrakta dessa priser som ett exempel över hur man kan tänka om man har bloggen som sin heltidssysselsättning och främsta inkomstkälla. Exakt hur mycket just du ska betalt för dina sponsrade samarbeten och frilansuppdrag kan jag inte säga, eftersom det beror på så mycket saker som erfarenhet, följarskara, tidsåtgång, om du jobbar heltid eller deltid med bloggen osv. Syftet med den här guiden är att ge dig tillräckligt med kött på benen för att du ska kunna sätta realistiska priser för just ditt jobb.
Prata med kollegor!
En bra referenspunkt vid prissättning är att jämföra ditt pris med kollegor inom din nisch. Detta är viktigt eftersom du vill hålla dig till branschstandard och inte "dra ner" branschen genom att sälja dina tjänster för billigt. Du känner säkert någon som gör liknande jobb som du. Bjud ut hen på lunch och snacka business! De allra flesta pratar glatt om pengar eftersom de själva är nyfikna på hur andra jobbar.
Det ligger i allas våra intressen att upprätthålla ett hälsosamt ekonomiskt klimat inom vår bransch, så var inte blyg för att fråga. Om vi alla började ta skäligt betalt för vårt jobb så lyfter vi branschen och företagen vi jobbar med kommer så småningom inse hur värdefullt det är att upprätta professionella uppdragsförhållanden med influencers.
Fast vs. rörligt pris
Du kommer märka att det inte alltid funkar att hålla exakt samma priser oavsett kund. Beroende på vilken typ av jobb du gör så kan du behöva vara flexibel. Företag, tidningar, förlag osv. har alla olika möjligheter att betala dig. Stora, vinstdrivande företag har oftast större marknadsföringsbudgetar, så här behöver du inte vara rädd för att skicka en realistisk offert som ger dig skälig kompensation för att det hårda jobb du lägger ner. Mindre företag, start-ups och icke-vinstdrivande företag kommer ha sämre möjligheter att betala dig ordentligt, så här får du bestämma dig för om det är värt att göra jobbet för ett lägre pris eller inte. Kanske får du ut någonting mer av att jobba med just det företaget? Om inte, släpp det och gå vidare.
Jag skulle dock inte uppmuntra någon att jobba enbart i utbyte mot produkter eller exponering! Även om det är ett företag du gärna vill kopplas samman med. Det blir både dyrt för dig (eftersom du måste skatta för produkterna du mottar) och det underminerar det ekonomiska klimatet i branschen, dvs det blir dåligt inte bara för dig utan för alla oss. Tänk dig själv, varför skulle ett företag betala för att anlita dig om de kan få samma jobb utfört gratis av någon annan?
Vad gäller tidningar så är min erfarenhet att dom också har väldigt begränsade budgetar eftersom det är ett så pass dyrt medium. Men fördelen här är att du får se dina bilder/recept/texter i tryck vilket ju är en boost för självförtroendet och dessutom ser trevligt ut på CV:t. Det finns också ofta möjlighet att få återkommande uppdrag för varje nytt nummer, vilket är bra för stabiliteten. Så här kan det kanske vara värt att gå ned i pris.
Dags att motivera ditt pris för kunden!
Hur du presenterar ditt pris spelar roll. Kom ihåg din USP och förklara för kunden vad de får ut av att jobba med dig. Ge dem en inblick i din process! Hur kan ett samarbete med dig se ut? Du vill att de ska känna sig bekväma med att investera i dig, och för att känna det så behöver de kunna se hela förloppet framför sig.
Bryt ned dina priser i kategorier som "exponering på blogg", "exponering på instagram", "instagram stories", "bildanvändningsrätt", "receptutveckling" etc. Var tydlig med vad som ingår i varje kategori och vad som inte gör det. Allt ska vara kristallklart utan risk för missförstånd eller förvirring. Idealt sett ska kunden kunna säga Ja eller Nej med en gång.
Tips! Ladda ner/kirra en mall i exempelvis Excel, Numbers eller Google Kalkylark, där alla kategorier och villkor redan står så att du sedan bara kan fylla i siffrorna.
Att vara öppen för kundens behov är superviktigt. Låt dem veta att ditt primära mål är att hjälpa dem att nå deras vision och mål, samtidigt som du får möjlighet att skapa intressant och engagerande innehåll för dina läsare. Låt dem veta vilken magi ni tillsammans kan skapa när de här två världarna möts!
I en förhandlingssituation så behöver du ha lite is i magen. Din kund kommer sannolikt försöka förhandla ner priset så mycket som möjligt, så det är viktigt här att upprätthålla din integritet och professionalism. Om din offert fortfarande är alldeles för dyr för kunden så är mitt förslag att inte förhandla om priset utan istället omfattningen av uppdraget.
Låt säga att kunden vill ha tre sponsrade inlägg men verkligen inte kan betala mer än 5000:-, då kan du säga "Ok, du kan få ETT sponsrat inlägg för 5000:- ", snarare än att säga "Ok, då får vi väl säga 5000 då". "Men hallå, du sa ju just att man kanske kan behöva vara flexibel med sitt pris?". Jo, visst kan det hända att du behöver anpassa sitt pris något i förväg om du vet av erfarenhet att den här typen av kund inte kommer kunna betala så mycket men du ändå ser ett värde av att jobba med dem. Det viktiga är att så långt som möjligt hålla sig till sitt pris efter att man lagt fram det för kunden. Annars tappar det sin betydelse och du har rätt vad det är gått med på något som inte känns helt bra i magen.
Du KAN såklart välja att gå ner lite i pris i en förhandlingssituation också, om det är ett företag som du gärna vill förknippas med och där det finns andra värden som väger upp för prissänkningen. Det jag rekommenderar då är att vara supertydlig med att priset är rabatterat, att det är en engångsföreteelse och att dina ordinarie priser står fast vid eventuellt fortsatt samarbete (om ni inte kommit överens om annat).
Ett tips är också att skriva ut ordinarie pris på fakturan och sedan använda en rabattfunktion, för att kunden verkligen ska se vilken otroligt generös prissänkning de fick. Det minskar risken för kunden att kräva samma rabatterade pris nästa gång.Är du osäker på kundens betalningsförmåga så kan du alltid börja med att fråga "Vad brukar ni betala i arvode för den här typen av jobb?" eller "Hur ser budgeten ut för det här projektet?" innan du skickar ditt förslag.
Håll ordning på dina siffror
Bilda dig en uppfattning om dina utgifter och inkomster, genom en enkel likviditetsbudget (googla, det finns mallar!) eller ett bokföringsprogram. Att ha bra koll på dina utgifter hjälper dig att sätta realistiska priser. De flesta av oss tar förmodligen alldeles för lite betalt. Om du känner dig lite nervös när du skickar iväg den där offerten så ligger du förmodligen rätt bra till. Det ska kännas lite i magen ;-) Kom ihåg att priset ska täcka upp allt från arbetstid till hemsideprenumeration till skatter till ditt levebröd.
Tips för dig som vill läsa mer
Jag skulle kunna prata om detta i en evighet, eftersom det finns så himla många olika aspekter att ta hänsyn till. Men nu är du förmodligen alldeles mättad av information redan. Men om du mot all förmodan skulle vilja gräva lite djupare på ämnet så kommer här lite tips på vidare läsning!
Artiklar
Elin har skrivit en toppenbra artikel om att ta betalt som frilans. Här förklarar hon grunderna i hur man måste tänka som egenföretagare vs. anställd, ger massor med bra argument till varför vi förmodligen skulle behöva ta mer betalt än vad vi gör och tipsar om hur vi kan värdesätta våra tjänster. Allt förklarat på ett väldigt konkret och begripligt sätt. Hon föreslår också en superbra uträkningsmetod du kan använda om du t.ex bara frilansar på deltid och känner dig helt villrådig gällande hur du ska tänka med prissättning där. Kolla även in Elins Influencer marketing 1-1!
På Influencers of Swedens hemsida finns också en superbra artikel om hur du som influencer kan tänka när du tar betalt för samarbeten på sociala medier.
Sedan vill jag även tipsa om Johannas inlägg Den här jädra gratiskulturen som lyfter orimligheten i att vi förväntar oss att få allt gratis.
The Influencer Podcast
En grymt matnyttig podcast med marknadsföringsstrategen Julie Solomon. Hon bryter ner allt från branding till att sticka ut från mängden till tillväxt och prissättning på ett väldigt begripligt och peppigt sätt. Avsnitt #70 "What brands look for when hiring an influencer" tänker jag är särskilt intressant i relation till detta inlägg.
We Are Influencers
Podden som drivs av Linda Hörnfeldt, grundare av Influencers of Sweden. Här finns intervjuer med massor av svenska influencers och här har även jag själv varit gäst ;-) Linda frågar alltid om pengar och varumärkesbyggande och hur en har omvandlat sin hobby till business, så detta är verkligen en guldgruva av tips!
Raw Milk - The creative business podcast
Görs av Beth Kirby från Local Milk. Den här podden är sjukt intressant för den som verkligen få en inblick bakom kulisserna i några av våra mest framgångsrika influencers liv. Det handlar om pengar, marknadsföringstrategier och hur man verkligen får det att funka, med familjen, hälsan och livet i övrigt.
The Food Blogger Pro Podcast
Den här podcasten görs av teamet bakom Pinch of Yum. Avsnitt #99 handlar om allt som rör sponsrat innehåll, tillsammans med Danielle Lindsay från Hashtag Legal. Avsnitt #116 är en uppföljning på det avsnittet och avsnitt #97 handlar om hur du kan skapa en heltidsinkomst från bloggande genom att tänka på ditt företag som en äggkartong (precis som vi snackade om förra veckan!). Den här podcasten är fylld till bredden av matnyttiga tips (pun intended hehe) så du kan egentligen lyssna på vilket avsnitt som helst!
The Fizzle Show
En annan businesspodcast som fokuserar på "lifestyle businesses". Dom snackar om saker som produktivitet, motivation, att hitta sin nisch osv. Ett bra komplement till det här pengasnacket :-)
Smart Passive Income Podcast
I den här podcasten får man en massa spännande insikter från folk som har startat framgångsrika småföretag. Väldigt spännande att höra hur de gick från hobby till heltidssysselsättning och ibland till och med har växt till att omfatta ett helt team av anställda.