Citronmuffins med saltad mandelfrosting

_D8A7455.jpg

För två veckor sedan deltog jag i en workshop om Anti-Racism For Wellness Professionals med Chrissy King. Jag inser att jag inte har skrivit någonting om det, eller om de saker jag omformulerar för mig själv behind the scenes. Som bloggare inom mat och wellness så har jag inte tagit mitt ansvar som jag borde när det kommer till att skapa inkluderande innehåll, göra ordentlig research på mina recept och sätta dem i kontext eller erbjuda en möjlighet för er läsare att lära er mer om rätternas ursprung. I dagens globala värld inspireras vi alla hejvilt av olika kulturer i vår matlagning. Det är förstås fantastiskt, samtidigt är det så viktigt att de människor och kulturer som står bakom dem får tillräckligt erkännande.

Som bloggare och influencer är det dessutom väldigt lätt att fastna i fällan av att inte vilja positionerna sig. Man vill att ens innehåll ska tilltala en så stor och bred publik som möjligt, och dessutom är det läskigt att vara personlig, eftersom det är sårbart. Samtidigt är detta mitt personliga varumärke, och allt jag gör och står för genomsyrar oundvikligen den här bloggen och mitt instagramkonto. Jag har nog alltid varit öppen med vad jag tycker, men jag känner nu att jag skulle vilja ta ännu tydligare ställning mot orättvisor och göra vad jag kan för att den här branschen ska bli så öppenhjärtig och inkluderande som möjligt.

Alla vi som driver en plattform (stor eller liten!) har en möjlighet att påverka genom våra röster och ett ansvar att ge cred åt de människor och kulturer som inspirerat oss. Det sistnämnda har jag definitivt inte gjort. Jag har blandat matkulturer kors och tvärs utan att göra ens en gnutta efterforskning om matens ursprung. Jag har slängt mig med lösa (och säkerligen ofta felaktiga) indikationer som “indisk gryta”, “thaisallad” eller “afrikanskt”, och i de fall jag hänvisar till en källa jag inspirerats av så har det varit uteslutande vita personer. Det kommer från och med nu ändras.

Sen har vi det här med tillgänglighet. För några år sedan, när jag bodde i Stockholm, använde jag mig väldigt mycket av dyra och obskyra ingredienser som bara kunde hittas på välsorterade hälsokostaffärer, och säsongsbaserade grönsaker som inte säljs någon annanstans än på Bondens Marknad. Sedan jag flyttade till Piteå så fick jag mig en tankeställare när jag insåg att många av de ingredienser som ingår bland mina stapelvaror inte finns på vanliga mataffärer. Dessutom var utbudet på grönsaker betydligt mindre. Då tvingades jag anpassa min matlagning till att bli mer lättillgänglig.

Med det sagt så har jag ändå fortsatt att använda en hel del ovanliga ingredienser i mina recept, som jag beställt online och som verkligen inte är tillgängliga för alla. Att då och då använda specialvaror som kakaosmör, tamarisoja eller superfoodpulver behöver inte vara något dåligt, men hela ens receptrepertoar kan inte förutsätta dessa ingredienser. Inte bara på grund av tillgänglighet utan också pris. Att förenkla mina recept och utgå från basråvaror är något jag jobbat med sedan en tid tillbaka, och det kommer jag fortsätta med framöver.

Det finns så många mer aspekter att beröra här. Som det vita skönhetsidealet och att uteslutande tipsa om kostsamma ekologiska ansiktsoljor, den kulturella approprieringen av spirituella ritualer eller att enbart visa upp de vackraste, mest välstädade hörnen av sitt hem som garanterat stressar järnet ur alla vars hem inte ser ut så. Att tiga i sammanhang där Svarta och färgade personer (eller personer av olika könsidentiteter och funktionsvariationer) inte är inkluderade eller representerade. Att som vit, västerländsk person ta sig rätten att kalla ett recept för “min” currygryta eller “mitt recept på” bahn mí. Som om allt som passerar genom våra händer plötsligt tillhör oss. Det är en spegling av det urgamla västerländska kolonialistiska projektet som måste upphöra NU.

Jag är väldigt tacksam över att ni som följer den här bloggen är så otroligt kloka, varma och kärleksfulla personer. Är helt övertygad om att ni sitter på fler smarta tankar om vad som kan förändras och förbättras för att den här platsen ska bli mer tillgänglig för alla. Eller om det är något du observerat i matvärlden generellt. Jag tar gärna emot era synpunkter! Det bästa sättet att nå mig är på mailen via kontaktformuläret under rubriken “Kontakt”, men du kan givetvis skriva en kommentar här nedan också, om du inte har något emot att dina synpunkter blir publika :-)

_D8A7404.jpg
_D8A7204.jpg

Dagens recept har legat i pipelinen länge. Det var inte förrän denna vecka jag äntligen kom till skott att färdigställa det! Och det passade ju perfekt eftersom vi nu fått lite svalare väder och man kan tänka sig att baka och laga mat i ugnen igen :’D

Dessa citronmuffins känns oerhört somriga och får en att tänka på citronsockerkaka. Nötiga och lagom smuliga från mandelmjöl, saftiga från tjock, rysk yoghurt och syrliga från citronsaft och citronskal. En hint av stött kardemumma känns tryggt, varmt och grundande. Till det har jag lagt till en dekadent saltad mandelfrosting. Det blir den perfekta salta och karamelliga kontrasten till de syrliga muffinsen!

_D8A7439.jpg

citronmuffins med saltad mandelfrosting

10 st

Tidsåtgång: 15 minuter + 12-16 minuter i ugn

Noter: 1) De här muffinsen blir bäst ljusgräddade, så att de bara får lite färg (mindre än på bilderna ovan). 2) Receptet är glutenfritt, med en blandning av mandel-, bovete- och rismjöl. Du kan enkelt byta ut bovete- och rismjölet mot vanligt mjöl om du vill.

Ingredienser:

  • 4 1/2 dl mandelmjöl

  • 5 msk rismjöl

  • 5 msk bovetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk stött kardemumma

  • 1/3 tsk vaniljpulver

  • 1 krm salt

  • 3 ägg

  • 1 1/4 dl råsocker

  • zest från 2 citroner + 3 msk citronsaft

  • 1 1/2 dl rysk eller grekisk yoghurt

  • 60 ml smält kokosolja

Saltad mandelfrosting:

  • 250 ml kokosgrädde

  • 3 msk mandelsmör

  • 1 1/4 msk lönnsirap

  • 1 krm fint himalayasalt

  • 1/2 krm vaniljpulver (kan uteslutas)

Gör såhär

Sätt ugnen på 200’C. Smörj en muffinsplåt med kokosolja eller förbered en plåt med 10 st muffinsformar.

Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma, salt och vanilj i en bunke. Ställ åt sidan.

Vispa upp äggen i en annan bunke tills fluffigt. Tillsätt sockret och vispa en stund till. Tillsätt yoghurt och citronzest och rör om tills det precis blandats.

Vänd ner den torra blandningen i den blöta med en slickepott tills det precis blandats. Tillsätt sedan kokosoljan samt citronsaften och rör tills det precis blandats. Vi vill behålla så mycket av äggens fluffighet som möjligt och därför inte överarbeta smeten.

Klicka över smeten i muffinsformarna. Grädda i mitten av ugnen i 12-16 minuter, eller tills ljust gyllene. Du kan prova att sticka ner en kniv eller sticka i mitten av en muffin och kolla så att den kommer ut ren. Då är muffinsen klara. Låt svalna helt innan du brer på frostingen. Toppa med citronskal och servera genast. Jag brukar bara frosta så många muffins som jag tror går åt just då, och så förvarar jag frostingen och muffinsen separat, i kylskåp. Du kan också frysta in muffinsen om de inte ska ätas upp inom de närmsta dagarna.

Muffins som inte äts samma dag kan med fördel värmas en stund i ugnen före servering, för att de ska återfå sin nybakta, krispiga känsla. Frysta muffins kan också tinas i ugnen!

Frostingen: Placera kokosgrädden i kylen ett tag i förväg så att konsistensen tjocknar. Rör sedan ihop kokosgrädde, mandelsmör, salt, lönnsirap och vaniljpulver. Ställ i kylen tills det är dags att använda. Håller i kylskåp i ca 4 dagar. Om du får frosting över är det supergott att klicka på frukostgröten eller servera till brownies, chokladmousse eller kladdkaka.

 

Citron m. fläck_mindre.png
 

Lemon cupcakes with salted almond frosting

makes 10

prep time: 15 minutes baking time: 12-16 minutes

Notes: 1) These muffins are best when baked until lightly golden (lighter than on the pictures above). 2) The recipe is gluten-free with a mix of almond, rice and buckwheat flour. You can easily sub the rice and buckwheat flour for plain flour if you like.

Ingredients:

  • 1 + 2/3 cups almond flour

  • 5 tbsp rice flour

  • 5 tbsp buckwheat flour

  • 2 tsp baking powder

  • 1 tsp ground cardamom

  • 1/3 tsp vanilla powder

  • 1/5 tsp salt

  • 3 eggs

  • 1/2 cup raw sugar

  • zest from 2 lemons + 3 tbsp lemon juice

  • 150 ml thick russian or greek yoghurt

  • 60 ml melted coconut oil

Salted almond frosting:

  • 250 ml coconut cream

  • 3 tbsp almond butter

  • 1 1/4 tbsp maple syrup

  • 1/5 tsp fine sea salt

  • pinch of vanilla powder

Method

Heat oven to 390’F/200’C. Grease a muffin tin with coconut oil or prepare a tray with 10 cupcake moulds.

Combine flour, baking powder, cardamom, salt and vanilla in a bowl. Stir to combine.

Whisk the eggs until fluffy. Add the sugar and whisk some more. Then add yoghurt and lemon zest and stir until just combined.

Fold the dry mixture into the wet until just combined. Add coconut oil and lemon juice and fold again until just combined. We wanna maintain the fluffiness from the eggs and therefore not overwork the batter.

Distribute the batter between the cupcake moulds and bake in oven for 12-16 minutes or until lightly golden. The muffins should be lighter than on the pictures above. You can stick a knife into one of the muffins to test their doneness. If it comes out clean the muffins are done. Let cool completely before frosting. Decorate with lemon zest and serve immediately. I usually only frost as many as I need at the moment, and then I store the muffins and frosting separately in the fridge. You can easily freeze any muffins you won’t eat within the next few days.

If serving the muffins on another day, gently warm them in the oven to bring back their tenderness. Frozen muffins can also be thawed in the oven.

Frosting: Place the coconut cream in the fridge in advance to thicken it. Then stir together coconut cream, almond butter, salt, maple syrup and vanilla. Store in fridge until it’s time to use, for up to 4 days. Serve any leftover frosting with your morning oatmeal or with brownies, chocolate mousse or sticky chocolate cake.

_D8A7184.jpg