Hur jag stylar mina smoothie bowls

Hur jag stylar mina smoothie bowls | Cashew Kitchen

Nu hörni!! Är det dags för ett inlägg som jag planerat helt sjukt länge. Som ni vet så är ju smoothie bowls stommen i mitt bildskapande. Det är de bilderna som fått störst uppmärksamhet på instagram och det är till den här typen av bilder jag alltid återvänder när kreativiteten sviktar. Så underbart att som vuxen få leka av sig med maten på det här sättet tycker jag!Vi har massor att gå igenom, så vi dyker rakt på!

Hur jag stylar mina smoothie bowls

Färgval

När jag stylar mina smoothiebilder så vill jag att de ska "poppa" så mycket som möjligt. Det vill säga att färgerna ska kännas levande och att bilden ska sticka ut i flödet. Det är lätt hänt att man försöker få till den effekten genom att bara öka mättnaden en massa i redigeringen, men det blir sällan bra. Då kan bilderna se onaturliga ut och nästan lite obehagliga att titta på.

Att använda sig av komplementfärger i sin styling är ett mycket bättre alternativ! Det ger en mer naturlig effekt. Komplementfärger är de färger som sitter mitt emot varann i färgspektrat. Till exempel röd-grön, gul-lila, orange-blå. Komplementfärger både förstärker och tonar ner varandra. Om din smoothie är grön så kommer topping i rött eller rosa få både det gröna och det röda att sticka ut. Hade du däremot blandat rött och grönt så blir det, som bekant, brunt. Om du har gått på konstskola eller tagit en målerilektion känner du förmodligen igen detta. Det är grunden i all färglära.

Pro-tip! De här kunskaperna är grymt bra att använda sig av i redigeringen också! Om du har en bild som innehåller mycket grönt (till exempel en stor sallad eller något du fotat utomhus i en glänta), så kan du lägga i lite rött i skuggorna för få mer djup i bilden och mer balans i färgerna. 

Hur jag stylar mina smoothie bowls | Cashew Kitchen

Konsistens & att få till det perfekta swirlet

När du ska fota en smoothie så kan det vara bra att göra den aningen tjockare än vad du annars skulle göra. På så sätt stannar toppingen ovanpå istället för att omedelbart sjunka till botten.

Om du satsar på nån slags swirl-effekt, se till att vad du nu ska swirla har samma konsistens som smoothien (Typ. Det är inte så petnoga). Annars kommer swirlet antingen flyta ut ovanpå eller vara alldeles för trögflytande för att arbeta med. Kokosmjölk, yoghurt eller en smoothie i en annan färg är alla grymma ingredienser att använda för att få till det där effektfulla swirlet! Värm eventuellt kokosmjölken en aningen så att den blir mjukare, eller om du kör på yoghurt: rör i en gnutta vatten för en lösare konsistens.

Den här metoden använder jag när jag ska swirla: Jag ringlar kokosmjölk i en spiralform över smoothien, utifrån och in. Sedan tar jag en sked och drar genom spiralformen för att göra den ännu tydligare och för att kokosmjölken ska blanda sig lite med smoothien. En har bara typ ett eller två försök på sig, så swirla medvetet. Det kan bli lite ojämnt, det gör inget. Oftast blir det vackert ändå! Ibland kör jag på ett mer orört swirl, och ibland swirlar jag på ordentligt (oftast om det första försöket blev dåligt) för en mer "rippled" effekt. Exempel på det senare ser du i inläggets första bild.

Hur jag stylar mina smoothie bowls | Cashew Kitchen

Bygga topping

När du är nöjd med swirlet kan du börja bygga med topping. Jag brukar börja med att sprinkla små saker som chiafrön eller kokos i valfri form. Efter det toppar jag med större bär som hallon, björnbär, stora blåbär och eventuellt skivad frukt/avokado. Lite längre ner ser du exempel på former och stylingtekniker jag använder mig av!

När allt det stora är på plats så går jag tillbaka och "fyller i" hålen med små och medelstora ingredienser. Pumpakärnor, gula russin, kakaonibs, bipollen, lingon, havtorn, mer kokos. På så sätt blir strukturen dynamisk och intressant. Avsluta gärna med någon liten örtkvist här och var.

Om du tittar på bilden ovan till höger så ser du att pumpakärnorna och bipollenet har varsitt space som de ockuperar. Att bygga topping i kluster är supersmart om en vill använda många ingredienser men undvika ett kaosartat intryck. Jag låter dem överlappa litegrann bara så att de hänger ihop. Tänk dig en rabatt. Där har varje växt sin egen yta där den blivit planterad, men eftersom den är en växt och därmed växer och brer ut sig, så kommer de olika växterna oundvikligen att inkräkta på varandras space. Resultatet är ett levande, färgstarkt, ordnat kaos, och det är precis det jag vill åstadkomma i mina smoothie bowls.

Hur jag stylar mina smoothie bowls | Cashew Kitchen

Galaxen

Smoothie Constellations - 5 olika sätt att styla

När jag började läsa matbloggar och experimentera med att själv fotografera mina smoothies, nån gång 2013, så var det poppis att lägga toppingen som ränder. Typ först en chiarand, sen en kokosrand, sen en skivad bananrand, sen en hallonrand osv. Jag tyckte det såg så stelt och platt ut, så jag började bygga min topping i lite mindre organiserade former. Oftast med en skivad frukt i mitten och så ett litet berg av topping runt omkring.

Sedan, längre fram, såg jag att det började dyka upp så kallade "galaxy bowls" där folk hade swirlat med typ spirulina och lagt på olika psykadeliska toppings. Minns att jag blev så sjukt impad av det! Den typen av bowls fastnade hos mig, och har sedan varit med och format den stil jag har idag. Konstigt det där hur nått en sett nån gång på Pinterest eller Instagram kan etsa sig fast, och sedan smyga sig in i ens bildspråk långt senare.

Jag har 5 stycken olika slags "motiv" som jag alternerar mellan för det mesta. Vissa flyter in lite i varandra, och grundtekniken är densamma.  Men beroende på typ av smoothie, komposition,  kameravinkel, dagsform och månstånd så väljer jag nåt av dessa 5 motiv att använda som utgångspunkt. Sedan låter jag känslan styra!Såklart finns det en miljard olika sätt att styla sina bowls. De behöver inte alls följa någon struktur. I grund och botten handlar det om att leka loss och följa sin inre estet :-)

Galaxen

Galaxen är en spiralformad styling som, ja, påminner om en galax :-) Den är lagom generös men tillräckligt avskalad för att swirlet ska synas tydligt. Här lägger jag ut toppingen i en cirkel eller spiral, och låter oftast toppingen vara tjockare på vissa ställen och smalna av på andra. Jag använder gärna många olika små ingredienser, som bipollen, kakaonibs eller hackade nötter, och så samlar jag dem i kluster. Det finns egentligen inga regler för hur den här stylingen ska se ut, så länge den liknar den spiralformade galaxen :-) Den här typen av motiv ger en bild med mycket liv och rörelse. Nästan hypnotiskt. Perfekt för uppifrånbilder!

Hur jag stylar mina smoothie bowls | Cashew Kitchen

Två olika Nebulosor

Nebulosan

Nebulosan är en explosion av färgstarka toppings, som börjar i mitten av skålen och sträcker sig utåt. Här vill man använda så många olika slags toppings som möjligt. Tänk "more is more"! Jag använder den här tekniken när jag vill ge ett generöst och imponerande intryck i bilden. Som bas kan du använda ett swirl, en pool av mosade bär, nötsmör eller vad helst din fantasi kan hitta på. Olika slags pulver funkar extra bra här! Typ matcha, vetegräs, lingonpulver eller majik (blå spirulina). När du stylar, tänk på nebulosans färggranna explosion, eller på sådana där color runs du vet? Passar bäst för uttrycksfulla dagar när en inte vill begränsa sig. Men för att undvika ett kaosartat intryck är det viktigt att varje ingrediens har ett något sånär eget space. Passar precis som galaxen bäst för uppifrånbilder (typ alla smoothie bowls gör sig bäst uppifrån) men kan också bli bra fotat lite snett från sidan!

Hur jag stylar mina smoothie bowls | Cashew Kitchen

Isberget

Isberget

Isberget är en mer modest stylingteknik. Den använder jag mig nästan uteslutande av när jag serverar smoothien i ett glas. Högst upp på toppen bygger jag ett litet berg av bär, frön/kokos/bipollen och toppar med ett ensamt träd (aka en myntakvist). Jag kallar den här tekniken för isberget eftersom högen av bär har en tendens att bli tungt och sjunka ner i smoothien, och jag därför måste bygga på med nya bär hela tiden. Det ligger med andra ord ett helt berg av bär under ytan som inte syns :'D

Hur jag stylar mina smoothie bowls | Cashew Kitchen

Röda havet.

Röda Havet

Röda havet är en sträng av topping som delar skålen i två. Här försöker jag ofta få fram en dynamisk och levande struktur med många olika sorters ingredienser i olika textur och storlek. Tänk dig att Moses delade röda havet i två och att det permanent stannade så. Under årtusendena har havsbottnen sedan växt sig till ett rikt och lummigt landskap där både mossa, stenar, små träd och allsköns djur och växter samsas. Typ så.

Hur jag stylar mina smoothie bowls | Cashew Kitchen

Halvmånen.

Halvmånen

Halvmånen är min go-to styling som jag använder mig av ofta. Jag gör ett swirl som vanligt, och sedan lägger jag ut toppingen som en halvmåne över ena sidan av skålen. Precis som i de tidigare motiven så brukar jag tänka på att det ska vara en variation i storlek och textur. Gärna några chiafrön som sticker iväg eller nåt bär som hamnat på villovägar, så att strukturen bryts upp något. Funkar till de mesta smoothie bowls! Både fotograferat uppifrån och snett uppifrån.

Rekvisita och andra komplement

Jag tänkte vi skulle prata lite om rekvisita också. Hur man kan tänka när man väljer skål och andra element som ska finnas med i bilden.Vilken typ av rekvisita jag använder brukar gå lite i perioder för mig. Ibland gillar jag loppisskålar och ibland dansk design. Det som däremot nästan alltid består är 1) inslaget av valfri grön växt,  2) en linneservett samt 3) exakt samma silversked, tydligen...Även här tänker jag i komplementfärger. Är smoothien röd/rosa, ja då svänger jag ihop en grön matchalatte som komplement. Kanske väljer jag en Grön Anna-skål också. Är smoothien lila så kanske jag kompletterar med ett glas äppeljuice eller en träbakgrund som får agera gul/orange färginslag. En skål med hallon intill den gröna smoothie bowlen ger bilden ännu mer "POW!" och en solgul smoothie skulle jag kanske placera i blågrått porslin.Bygg gärna upp en inbjudande scen kring smoothien, så man får en känsla för sammanhanget. Ofta är det ju till frukost man äter en smoothie bowl, så en kopp kaffe/matcha, en bok/tidning, en stolsrygg och kanske något litet dekorativt element från köksbordet skulle funka bra.

Ytterligare några pro-tip som är total överkurs men gör dina smoothie bowls liiiite finare

  • Ta ut de frysta bären ur frysen precis innan du ska he dem på smoothien - då blir de sådär vackert frostiga

  • Om du fotar uppifrån - vinkla kameran bara en gnutta för att fånga ljusreflektionerna i toppingen bättre

  • Kör gula russin istället för vanliga - gör sig sjukt bra på bild!

  • Coop Änglamark gör den bästa kokosmjölken för swirl-ändamål

  • Hackade nötter och frön är finare än hela

Slutligen - experimentera med det DU tycker verkar kul och snyggt! De riktlinjer jag jag nämner är både till för att följas och medvetet brytas ;-) Det är genom att testa och gå utanför sin comfort zone som man kommer fram till sin egna stil och smak.

Om du testar någon av de här teknikerna så skulle jag jättegärna se hur det blev! Tagga @cashewkitchen i bilden så missar jag det inte <3

Vad tyckte du om det här inlägget? Var det hjälpsamt eller alldeles för nördigt? Talk to me!

xx Agnes