KOKOS & LINSKRÄM MED ROSTAD BUTTERNUTPUMPA | COCONUT & LENTIL HUMMUS WITH ROASTED BUTTERNUT PUMPKIN + RECIPE SWAP WITH HANNA GÖRANSSON

Coconut & Lentil Hummus with Lime & Roasted Butternut Pumpkin | Cashew Kitchen

Jag fortsätter på spåret med billig, mättande och samtidigt vardagslyxig vegomat! Hanna Göransson som driver bloggen Hur bra som helst var en av de första matprofilerna jag började följa när jag startade min matinstagram för snart 3 år sen. Jag fascinerades över hennes snabba takt av att dela med sig av än det ena än det andra spännande receptet, alltid i färgstarka & iögonfallande bilder. Några favoriter är avocado & tahinimjölken, tunnbröden med chiafrön och hennes frukostskålar fullkomligt översvämmande av topping. Precis så som jag vill ha det!

Här har jag testat hennes snabba linskräm med kokosmjölk, vitlök och massvis med lime, toppat med mjuk och söt butternutpumpa, kokoschips och oregano (originalreceptet innehåller koriander vilket jag kan tänka mig ger en fantastisk asiatisk touch till receptet).

I continue on the path of affordable and satisfying vegetarian recipes, with a touch of everyday fanciness! Hanna Göransson, the creative mind behind the food blog “Hur bra som helst“, was one of the first persons I started to follow when I started my foodie instagram almost 3 years ago. Her fast pace of sharing yet another interesting recipe fascinated me, and her recipes are always presented through colorful, eye-catching photography. Some favorites are the avocado & tahini milk, flatbreads with chia seeds and her breakfast bowls completely buried in topping. Just the way I like it!

Here I’ve tried her lentil hummus with coconut milk, garlic and lots of time, topped with sweet, roasted butternut pumpkin, coconut chips and oregano (the original recipe calls for cilantro and I can imagine that will provide a nice, asian touch to the recipe). 

Coconut & Lentil Hummus with Lime & Roasted Butternut Pumpkin | Cashew Kitchen

Jag gillar verkligen sådana här recept som liksom fungerar som en enhet på till exempel ett mezebord eller i ett av facken i matlådan. Då kan jag kombinera det med andra favoriter som picklad rödlök, kryddiga kikärtor, kokta gryn av något slag, och så sallad på det. Komplett, mättande och näringsrikt! Nästa gång jag serverar plockmat på en fest så ska jag definitivt göra den här krämen och servera med tortillabröd :)

Som du kan läsa i rubriken så är det här inlägget ett “recipe swap”, det vill säga Hanna har även testat ett av mina recept. Det kommer komma upp på hennes blogg lite längre fram, så håll utkik på instagram och facebook så ska jag tipsa om när det finns uppe!

Hoppas ni får en både festlig och och avslappnande helg! Själv ska jag åka upp till Dalarna och hälsa på släkt, så för min del blir det betoning på avslappning (och skridskoåkning!) :)

I really like these kind of recipes that function as an entity on for example a meze table, or as one part in the lunch box. Then I can combine it with other favorites such as pickled red onions, spicy chickpeas, cooked grains and crispy salad. Complete, satisfying and nourishing! Next time I serve meze on a dinner part I will definitely make this lentil hummus and serve it with tortilla bread :) 

As you can read in the headline this post is a “recipe swap”, meaning Hanna has also tried one of my recipes. Her recipe interpretation will appear on her blog in a couple of days. Keep a lookout on instagram and facebook and I will give you a heads up when it’s live!

I hope you get a fun and relaxing weekend! I’m going up north to Dalarna to visit family, so for me it will be mostly relaxing activities (plus ice skating!) :) 

Coconut & Lentil Hummus with Lime & Roasted Butternut Pumpkin | Cashew Kitchen

Det här receptet är glutenfritt samt veganskt om du använder agave istället för honung i linskrämen.

Kokos – och linskräm
ca 5-6 sidoportioner

250g torra röda linser
1 lime, saft
1 dl kokosmjölk, det fetas lagret i burken
0,5-1 dl kokosvatten, från botten av burken
1 rågad msk kokosolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk honung eller agavesirap
ca 2 tsk örtsalt, efter tycke
1/2 tsk svartpeppar

Rostad butternutumpa

1/2 butternupumpa
1/2 lime, saft
2 vitlöksklyftor, krossade och grovt hackade
olivolja
några nypor flingsalt

Förslag på tillbehör
färsk koriander eller oregano
Kokoschips, naturella eller rostade
limeklyftor för extra syra vid servering

Gör så här

Sätt ugnen på 225 C. Dela din butternut i två delar, kärna ur. Skala pumpan med en potatisskalare eller skär bort skalet med en vass kniv. Hacka den sedan i jämnstora mindre bitar. Lägg bitarna på en plåt tillsammans med några nypor flingsalt, vitlök, limesaft och lite ringlad olivolja. Ställ in plåten i mitten av ugnen och rosta i ungefär 30-40 minuter beroende på hur stora bitar du gjort och vilken yta du önskar. Under tiden du rostar butternut och kärnor kan du göra kokos & linskräm.

Skölj och koka linserna. Koka dom gärna så pass länge att dom kokar sönder och blir mos. Häll sedan av eventuellt överflödigt vatten och för över till en matberedare eller skål. Ha i resterande ingredienser utom kokosvattnet. Mixa slätt med en stavmixer eller i matberedaren. Späd med lite kokosvatten till önskad konsistens (om det behövs). Smaka av med ev mer salt & peppar.

Servera krämen med bitar av pumpa, kokoschips, valfria örter, olivolja och extra lime, salt & peppar. Gärna vid sidan av en sallad och kokt hirs eller quinoa alternativt med tortillabröd. Smaklig måltid!

This recipe is gluten-free and vegan, if you chose agave syrup instead of honey in the hummus.

Coconut & Lentil Hummus
makes about 5-6 side portions

 

250g red lentils, dry weight
1 lime, juice
0,4 cups coconut milk, the fat top layer from the can
3-6 tbsp coconut water, from the bottom of the can
1 heaping tbsp coconut oil
1 clove garlic, minced
1 tsp honey or agave syrup
about 2 tsp herbal salt, to taste
1/2 tsp black pepper

Roasted Butternut Pumpkin

1/2 butternut pumpkin
1/2 lime, juice
2 cloves garlic, sliced
olive oil
pinches of flaky sea salt

topping suggestions

Directions

Set oven to 435’F. Halve the butternut and peel or cut off the hard skin. Chop it into cubes. Put the pieces on a baking tray and drizzle with olive oil and lime juice. Sprinkle sea salt and garlic. Roast in oven for about 30-40 minutes or until the butternut pieces are tender with slightly browned edges. While roasting you can prepare the lentil hummus. 

Rinse and cook lentils until completely soft, almost mushy. Discard any remaining water. Transfer to a bowl or blender and mix with the rest of the ingredients, except coconut water. I used a hand-held blender for this. Gradually add coconut water until desired consistency. Season to taste with salt & pepper.

Serve the lentil hummus with the roasted butternut pumpkin, fresh oregano, extra lime juice and olive oil and black pepper. Perhaps with a crispy salad and some cooked millet or quinoa, or with tortilla bread. Enjoy!

xx
Agnes

All photographs, recipes and content are Cashew Kitchen originals, unless otherwise indicated. Always link back here and credit Cashew Kitchen when sharing. Thanks!

5 thoughts on “KOKOS & LINSKRÄM MED ROSTAD BUTTERNUTPUMPA | COCONUT & LENTIL HUMMUS WITH ROASTED BUTTERNUT PUMPKIN + RECIPE SWAP WITH HANNA GÖRANSSON

  1. Pingback: Die Blogs anderer – Eine Empfehlung | German Abendbrot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s